EHBO
Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 19-01-2012 om 18:19
Een kindje wordt groter met veel vallen en opstaan. Letterlijk. Vaak loopt een dergelijk ongelukje af met een sisser, maar soms ook niet. Je vraagt je als ouder vaak als eerste af of iets ernstig is of niet. We gaan in op de meest voorkomende symptomen en het wat-te-doen.
Huilen
Een huilend kind is niet leuk, maar in principe wel positief. Als het namelijk niet meteen huilt maar even bewusteloos is, heeft het waarschijnlijk een hersenschudding. Het gevolg is dat je kindje niet meer weet wat er gebeurd is, duizelig en misselijk wordt, kan gaan braken en hoofdpijn heeft. Als je kindje niet bij kennis is, leg hem dan op zijn zij. Maak knellende kleding los en kijk of er niks in zijn mond zit. Waarschuw altijd een arts, ook al is je kind maar korte tijd bewusteloos geweest.
Zwelling of blauwe plek
Als je merkt dat je kind pijn heeft, een zwelling of een blauwe plek, dan heeft hij waarschijnlijk iets gekneusd. Een zwelling of blauwe plek kan na enige tijd zichtbaar worden. Koel de plek tien minuten tot een kwartier, bijvoorbeeld onder de koude kraan. Laat je kind tijdens het koelen niet alleen; de combinatie van kou en pijn kan er voor zorgen dat je kind flauwvalt. Met een kneuzing ga je altijd naar de huisarts.
Bloedingen
Indien je kindje na een val veel bloed verliest, verplaats hem dan niet en breng het gewonde lichaamsdeel omhoog. Door direct druk uit te oefenen op de wond stelp je het bloed. Als je het bloed niet kunt stelpen, bel dan 112. Heeft je kindje na een ernstige val een bloedneus, dan is dit vaak geen “gewone” bloedneus, maar het gevolg van een schedelbasisfractuur of hersenletsel. Bel 112 en laat je kindje zijn neus niet snuiten. Bij een schedelbasisfractuur kan er naast bloed uit de neus ook bloed uit de mond of de oren komen. Soms verschijnen er blauwe plekken rond de ogen of achter de oren en kunnen er uitvalverschijnselen zijn. Bij uitvalverschijnselen zijn de motoriek en oogbewegingen tijdelijk aangetast.
Shock
Er kan sprake zijn van een shock als je kindje zich ellendig voelt van een val en er slecht uit ziet, maar ook wanneer hij een vale huidskleur heeft, zich koud en klam voelt, onrustig, slap of krachteloos is en dorst heeft. Het beste is je kindje rustig te laten liggen en eventueel bloedverlies proberen te stelpen. Bescherm hem tegen afkoelen, laat hem niks drinken en bel 112.
Botbreuk
Wanneer je kindje pijn heeft en een lichaamsdeel niet meer kan bewegen, is het waarschijnlijk gebroken. Soms kun je een breuk zien doordat de arm of het been in een abnormale stand staat. Geef het lichaamsdeel rust en steun in de positie waarin je het aantreft. Bij een open botbreuk dek je de wond steriel of zo schoon mogelijk af. Breng je kindje daarna naar de eerste hulp in het ziekenhuis.
Wonden
Ga gelijk naar het ziekenhuis als je kind een diepe wond heeft, een vuile wond, een ernstig bloedende wond, een wond waar voorwerpen uitsteken, een rode streep na een verwonding of een wondinfectie die niet snel verdwijnt. Een arts kan dan namelijk besluiten de wond te hechten. Soms is een tetanusinjectie nodig.
Als je na een val besluit dat je niet naar de huisarts of het ziekenhuis gaat en de verwonding dus meevalt, houd je kindje dan wel extra goed in de gaten. Wanneer je kind misselijk, suf of duizelig wordt of als je de situatie niet vertrouwt, zoek dan alsnog een huisarts op.
Plaats een reactie
Andere artikelen over gezondheid & verzorging
-
Zon? Insmeren
Bescherm je kind tegen de zon.
Zon? Insmeren -
Oorbelletje?
Van Dale: oor·bel (de; v(m); meervoud: oorbellen. Belvormig oorsieraad.
Oorbelletje? -
Hoofdluizen
Een paar keer per jaar hoor je ouders om je heen weer eens over hoofdluis praten. Maar wat is hoofdluis eigenlijk, wat kun je er tegen doen en hoe voorkom je het?
Hoofdluizen