Week per week: week 7
Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 12-03-2012 om 07:39
Week 7 van de zwangerschap: het geslacht, ruggenmerg, de hersenen, hormonen en mogelijk bloedverlies.
Lengte van je baby: 1 centimeter
Gewicht van je baby: 0 gram
Voor je kindje is week zeven een bijzondere week. In deze week wordt namelijk het geslacht van je kindje bepaald. Op een echo zou het geslacht nog niet zichtbaar zijn, maar de organen zijn wel in aangroei. In principe wordt er in deze week nog geen echo van je kindje gemaakt. Dit gebeurt echter wel als er een (medische) aanleiding voor is. Bijvoorbeeld bij vaginaal bloedverlies of als je je zorgen maakt om je kindje. Een dergelijke echo wordt niet genomen via de buik, maar via de vagina. Inwendig dus. Je kunt het kloppende hartje van je baby zien als een knipperlichtje op de echo.
In de zevende week van je zwangerschap is je kindje alweer een stuk groter gegroeid. Het groeit gemiddeld één millimeter per dag. Aan het eind van deze week is je kindje daarom al één centimeter. Het weegt echter nog niets. Leek je kindje een paar weken geleden nog op een garnaaltje, deze week begint het al echt op een klein mensje te lijken. In verhouding tot de rest van het lijfje is het hoofdje wat groot. Dit blijft voorlopig zo. Het hoofdje van je kindje heeft al oogjes, een neusje en neusgaatjes, en een mondje. Waar vorige week nog kleine stompjes zaten als begin van de ledematen, verschijnen deze week meer de vormpjes van echte armpjes en beentjes. Je kunt de handjes, handpalmpjes en voetjes aan het eind van deze week al goed van elkaar onderscheiden.
Naast het hoofdje is ook het hartje van je kindje wat groot. De aanleg van het ruggenmerg en de hersenen is in deze week bijna voltooid. Aan het eind van de week zijn alle orgaantjes compleet. Het enige wat de orgaantjes nu nog rest, is het volgroeien en terechtkomen op de juiste plaats. De spiertjes van je kindje zijn zodanig ontwikkeld dat het zelf kan bewegen.
Dat je kindje nog niet zo groot is, betekent niet dat je baarmoeder dat niet is. Je baarmoeder wordt namelijk steeds groter en begint wat te drukken op je organen. Je merkt dit misschien omdat je wat vaker naar het toilet moet, want je baarmoeder drukt bijvoorbeeld op je blaas. Niet alleen op je blaas trouwens, maar op al je organen. Alle organen moeten plaats maken voor de groeiende baarmoeder en je kindje. Het plaatsmaken gaat je hele zwangerschap door. Je krijgt er niet echt last van, maar je kunt het wel een beetje merken.
Wat je in ieder geval zult merken zijn de veranderingen in je hormoonhuishouding. Je kunt hier en daar puistjes krijgen, waardoor je je misschien weer waant als puber. Dit is gelukkig niets blijvends. Het hoort er gewoon bij, omdat je lichaam bezig is alles weer evenwichtig te krijgen.
Je kunt deze week wat bloedverlies ervaren. Dit is niets om je zorgen over te maken, het kan namelijk bloed zijn wat is ontstaan bij het innestelen van het embryo, of het kan oud bloed zijn. Het kan ook komen doordat er een bloedvaatje is gesprongen tijdens het vrijen. Je verliest dan een klein druppeltje bloed of rozige afscheiding. Als je merkt dat je meer bloed verliest, neem dan direct contact op met je gynaecoloog of huisarts.
Plaats een reactie
Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap
-
Vergroot je kansen om zwanger te worden
Tips om jouw vruchtbaarheid, en daarmee de kans om zwanger te worden, te verhogen.
Vergroot je kansen om zwanger te worden -
Week per week: week 42
Week 42 van de zwangerschap: goede rust is belangrijk, enkele ontspanningstips en het verdwijnen van huidsmeer bij je kindje.
Week per week: week 42 -
Week per week: week 41
Week 41 van de zwangerschap: zijn de weeën al "echt" of slechts om te "oefenen"?
Week per week: week 41