Week per week: week 12
Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 16-04-2012 om 21:24
Week 12 van de zwangerschap: reflexen, veranderde bloedsomloop, duizeligheid, maagzuur en een zwangerschapsbuikje.
Lengte van je baby: 6,5 centimeter
Gewicht van je baby: 20 gram
Je kindje is aan het eind van deze week ongeveer net zo groot als een citroen. Een nieuwe mijlpaal in de groei van je kindje volgt: deze week gaan zijn reflexen werken! Je baby kan nu zijn vingertjes bewegen en vuistjes maken of op zijn duimpje proberen te zuigen. Ook kan het zijn voetjes en zijn hoofdje bewegen. Het kan kleine zuigbewegingen met zijn mondje maken of gapen. Welke beweging hij overigens ook maakt, je kunt het nog steeds niet voelen! Je herkent nu trouwens in het gezichtje van je kindje zonder meer een mensje. Zijn oogjes zijn namelijk verplaatst van de zijkant van zijn hoofdje naar de voorkant en de oortjes zitten op de juiste plek.
De darmpjes van je baby hebben een groeispurt doorgemaakt. Ze bevinden zich nu zelfs in de navelstreng. Aan het eind van deze week zijn de darmpjes echter netjes teruggetrokken in de buikholte. Naast de darmpjes beginnen ook de niertjes te werken, welke urine gaan afscheiden in de blaas. Ook begint het beenmerg met witte bloedcellen aan te maken en start de placenta met het aanmaken van hormonen.
De hersentjes van je kindje zijn enorm gegroeid en zijn qua structuur al hetzelfde als bij de geboorte. Wat gaat dat hard! Het hartje klopt ongeveer 160 aanslagen per minuut, wat enorm snel is. Wanneer de zwangerschap vordert daalt de hartslag ongeveer tot de 120 a 160 aanslagen per minuut.
In deze periode produceert je lichaam bijna de helft meer bloed dan normaal. Een deel hiervan transporteert voedingsstoffen naar de placenta en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van je baby af te voeren. Door deze veranderde bloedsomloop kan het voorkomen dat je duizelig wordt en dat je bloeddruk omlaag gaat. Dit komt omdat er minder bloed bij je hersenen komt.
In week acht spraken we er ook al over: waarschijnlijk ga je in deze week voor het eerst naar de gynaecoloog of verloskundige. Zo’n eerste afspraak, ofwel intake, bestaat vooral uit het beantwoorden van vragen; vragen over eerdere zwangerschappen of erfelijke ziektes in jouw familie en de familie van je partner. Je lengte, bloeddruk en gewicht worden gemeten en ook wordt je urine nagekeken. Het kan zijn dat de verloskundige of gynaecoloog probeert te luisteren naar het hartje van de baby of een echo maakt. Door alles goed te meten en te controleren wordt alles goed in de gaten gehouden gedurende de rest van je zwangerschap.
Als dit niet je eerste zwangerschap is, is je zwangerschapsbuikje al goed te zien en ga je misschien al over op zwangerschapskleding. Wanneer je in verwachting bent van je eerste kindje, begin je op dit punt enkel iets dikker te worden op je taille. Zwangerschapskleding is nog niet echt nodig, maar je voelt je waarschijnlijk wel prettiger in los vallende kleding.
De baarmoeder gaat steeds hoger zitten. Hierdoor wordt de druk op je blaas minder en hoef je minder vaak te plassen. Dat probleem is dus voorbij! Er kan vanaf deze week echter een nieuw ongemakkelijk gevoel optreden: opkomend maagzuur. Je ervaart hierdoor een branderig gevoel in je slokdarm en achterin je keel. Dit maagzuur komt omhoog omdat het klepje dat je slokdarm van je maag scheidt, teveel ontspant door de extra hormonen die je nu aanmaakt (progesteron). Zeker wanneer je ligt kun je hierdoor meer last hebben van opborrelend maagzuur. Het maagzuur wat je nu ervaart wordt trouwens niet erger wanneer je zwangerschap vordert en de druk op je maag toeneemt.
Plaats een reactie
Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap
-
Vergroot je kansen om zwanger te worden
Tips om jouw vruchtbaarheid, en daarmee de kans om zwanger te worden, te verhogen.
Vergroot je kansen om zwanger te worden -
Week per week: week 42
Week 42 van de zwangerschap: goede rust is belangrijk, enkele ontspanningstips en het verdwijnen van huidsmeer bij je kindje.
Week per week: week 42 -
Week per week: week 41
Week 41 van de zwangerschap: zijn de weeën al "echt" of slechts om te "oefenen"?
Week per week: week 41