Zwangerschapsverlof
Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 02-05-2012 om 20:19
Je bent zwanger en je hebt een baan of eigen bedrijf. Wanneer de datum dat je bent uitgerekend nadert, heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Wat betekent dit? Vanaf wanneer heb je hier recht op? Hoe werf je inkomsten tijdens je verlof?
Verlof in dienstverband
Wanneer je in een dienstverband werkt heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof als je zwanger bent. Je hebt ook recht op verlof wanneer je werkloos bent en een WW-uitkering ontvangt, of wanneer je een arbeidsongeschiktheidsuitkering of Ziektewetuitkering ontvangt. De verlofweken waar je recht op hebt duren samen tenminste zestien weken. Deze zestien weken zijn opgebouwd uit zes weken zwangerschapsverlof, welke kan doorlopen na de bevalling, en tien weken bevallingsverlof.
Als je kindje later wordt geboren dan de uitgerekende datum, kan het bevallingsverlof langer duren dan tien weken. Hoe lang je verlofperiode uiteindelijk duurt, is afhankelijk van de datum waarop je kindje daadwerkelijk wordt geboren. Wanneer je zwanger bent van een meerling is je verlof trouwens niet langer; het verlof duurt altijd zestien weken en geldt niet per kind maar per zwangerschap.
Zwangerschapsverlof als zelfstandige
Een vrouwelijke, zwangere zelfstandige, zoals zzp’er of huishoudelijke hulp, kan in de periode rond de bevalling een zwangerschapsuitkering aanvragen. Deze regeling heet Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Deze regeling is verwerkt in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Ook als je een meewerkende echtgenote of partner bent heb je recht op een ZEZ-uitkering. Beide uitkeringen duren, net als bij een zwangere vrouw in loondienst, tenminste zestien weken.
Hoe regel ik zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?
Het verlof vraag je aan bij je werkgever of bij het UWV. Dit doe je minimaal drie weken voor de gewenste ingangsdatum van het verlof, ofwel zeven weken voor de datum waarop je bent uitgerekend. Je hebt ook een verklaring van je arts of verloskundige nodig waar de vermoedelijke bevallingsdatum in staat. Deze verklaring is voor je werkgever. Je moet je verlof in een aaneengesloten periode opnemen en niet in delen.
Mag een werkgever verlof weigeren?
Nee, een werkgever mag zwangerschaps- en bevallingsverlof niet weigeren. Wanneer je werkgever hier toch problemen mee heeft en er een conflict ontstaat, kun je contact opnemen met de medezeggenschapsraad of ondernemingsraad van de organisatie waar je werkzaam bent.
Hoe vraag ik een uitkering aan?
Om een uitkering te krijgen, moet je minimaal acht weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum een aanvraag formulier voor een WAZO-uitkering aanvragen bij het UWV. Samen met een verklaring van zwangerschap van je arts stuur je dit formulier naar het UWV. De uitkering gaat in tussen de vier en zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum.
Hoe zit een uitkering in elkaar?
Tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof ontvang je een uitkering ter hoogte van honderd procent van je salaris ofwel honderd procent van je dagloon. Het dagloon is het loon dat je gemiddeld verdiende in een periode van vier weken of één maand vóór je verlof. Als je loon in die periode lager was door afwezigheid door ziekte of ouderschapsverlof, dan wordt gekeken naar een periode van vier weken of één maand waarin je niet afwezig was.
Er is wel een maximum aan de uitkering die je krijgt tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dat maximum is gebaseerd op het dagloon. Dit maximum is vastgesteld door het UWV. Als jouw dagloon hoger is dan het maximumloon, dan zijn je inkomsten tijdens je verlof dus lager dan vóór je verlof. Meestal betaalt een uitvoeringsinstelling de uitkering aan je werkgever, welke deze vervolgens aan jou uitbetaalt.
Bouw ik tijdens verlof nog steeds vakantiedagen op?
Tijdens je verlof bouw je gewoon vakantiedagen op. Je werknemer mag niet van je verlangen je verlof te compenseren met vakantiedagen. Er bestaan geen wettelijke regelingen voor als je verlof samenvalt met een collectieve vakantie, zoals vakanties in het onderwijs of de bouwvak. Check bij je werkgever of in de CAO of er bij jouw werk speciale regelingen voor gehanteerd worden.
Mag ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap?
Nee. Wanneer je zwanger bent mag je niet worden ontslagen, en ook tijdens het verlof en de eerste zes weken na je verlof mag je niet ontslagen worden. Dat is alleen mogelijk in speciale gevallen. Verder mag een zwangerschap geen reden zijn om jou af te wijzen tijdens een sollicitatiegesprek, om je te ontslaan tijdens je proeftijd of om je contract niet te verlengen.
Als je ziek wordt tijdens je verlof, heb je recht op een ziektewetuitkering. De hoogte is afhankelijk vanaf het moment dat je ziek wordt en van de vraag of de ziekte veroorzaakt is door jouw zwangerschap.
Eerder aan het werk gaan
Wanneer je denkt dat je eerder aan de slag kunt, mag je je bevallingsverlof eerder stoppen. Let wel: dit mag op zijn vroegst 42 dagen na de bevalling. Eerder mag je niet aan de slag.
Plaats een reactie
Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap
-
Vergroot je kansen om zwanger te worden
Tips om jouw vruchtbaarheid, en daarmee de kans om zwanger te worden, te verhogen.
Vergroot je kansen om zwanger te worden -
Week per week: week 42
Week 42 van de zwangerschap: goede rust is belangrijk, enkele ontspanningstips en het verdwijnen van huidsmeer bij je kindje.
Week per week: week 42 -
Week per week: week 41
Week 41 van de zwangerschap: zijn de weeën al "echt" of slechts om te "oefenen"?
Week per week: week 41