Week per week: week 16

Week per week: week 16

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 14-05-2012 om 19:26

Week 16 van de zwangerschap: licht en donker, misselijkheid, zout eten en een blaasontsteking.

Lengte van je baby: 15 centimeter

Gewicht van je baby: 120 gram 

Vanaf deze week kan jouw kindje het verschil tussen licht en donker ervaren. Het kijkt dwars door zijn oogleden, het vruchtwater en de baarmoeder heen en merkt wanneer het dag of nacht is. Als jij bijvoorbeeld lekker in het zonnetje zit, kan jouw kindje dit zien.

In week zes spraken we over ochtendmisselijkheid. Meestal is dit alleen in de beginperiode van je zwangerschap, maar soms ben je de gehele zwangerschap lang misselijk. Als je alleen misselijk bent en niet hoeft te braken, dan hoef je je geen zorgen te maken en is er niets aan de hand. Begin dan gewoon met een licht ontbijtje en eet gedurende de dag kleine beetjes. Indien je wel moet braken en niets kunt binnenhouden, neem dan contact op met je arts of gynaecoloog. Jouw lichaam heeft, wanneer je zoveel braakt, namelijk niet de tijd om belangrijke vitaminen en vocht op te nemen. Soms voldoet rust, maar soms krijg je vocht en vitamines toegediend om te zorgen dat je niet uitdroogt.

Pas op met zout eten en drop. In drop zit namelijk de stof zoethoutwortelextract, wat op zijn beurt glycerinezuur bevat. Dit zuur veroorzaakt een verhoogde bloeddruk. Oppassen met zout betekent overigens niet dat je nergens meer zout in mag gebruiken. Beperk het en vervang zout in je eten door peper, uien of verse kruiden om te zorgen dat het niet zo flauw smaakt.

Wanneer je zwanger bent, heb je meer kans op blaasontsteking. Door alle nieuwe hormonen in je lichaam en de druk van de baarmoeder op je blaas en omliggende organen, loopt urine niet zo snel weg vanuit je nieren naar je blaas. Ook werken de spieren van je urineleider niet zo goed wanneer je zwanger bent. Door het achterblijven van restjes urine kun je daarom blaasontsteking krijgen. Je herkent blaasontsteking aan de zeurende pijn en een branderig gevoel in je onderbuik, maar ook aan een constant gevoel dat je moet plassen, terwijl dat niet het geval is. Blaasontsteking gaat niet zomaar over, dit moet behandeld worden door je arts. Vertel hem dat je zwanger bent, zodat hij passende medicatie kan voorschrijven. Je kunt blaasontsteking voorkomen door warme kleding te dragen, genoeg te drinken en je plas niet op te houden.

 

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap