Voeding gedurende je zwangerschap

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 21-06-2012 om 21:34

In de rubriek “zwangerschap week per week” leer je elke week iets over het stadium waarin je kindje zich bevindt en hoe jij verandert gedurende je zwangerschap. Ook geven we tips over wat je wel en niet moet eten of doen. We zetten in dit artikel alle punten overzichtelijk onder elkaar. Deze week deel één: wat mag je wel en niet eten?

Stoppen met roken en het drinken van alcohol

Het belangrijkste wat we je meegeven is dat je moet stoppen met roken en het drinken van alcohol. Eet gezond en gevarieerd, met genoeg groente en fruit en drink genoeg. Stoppen met roken of het drinken van alcohol kan lastig zijn, maar denk aan het welzijn van het kleine wezentje in je buik. Zeker in de eerste helft van de zwangerschap kan alcoholgebruik namelijk verkeerd zijn voor je kindje. Dan is jouw baby namelijk nog volop in groei en zijn alle organen in aanleg. Alcohol kan de ontwikkeling van de organen verstoren, wat erge gevolgen kan hebben voor je kindje. Het is trouwens niet alleen beter voor je kindje om te stoppen met roken en het drinken van alcohol, voor jezelf is dit natuurlijk ook veel gezonder.

Drop en een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is niet goed. Voor niemand, maar zeker ook niet als je zwanger bent. Eén van de dingen waarmee je een hoge bloeddruk kunt helpen voorkomen, is door drop te laten staan. Drop bevat namelijk stoffen waardoor je bloeddruk stijgt.

Foliumzuur

Slik foliumzuur. We vertelden er in week één van de zwangerschap over. Op het moment dat je zwanger wilt worden kun je al beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit zuur zorgt ervoor dat de kans een open schedeltje of open ruggetje kleiner wordt. Je kunt foliumzuur gedurende je hele zwangerschap blijven slikken, maar vanaf twaalf weken na de bevruchting is het niet per se meer nodig.

Groenten en fruit

Bovenaan dit artikel gaven we het al aan: eet gezond en gevarieerd. Groenten en fruit zijn hiervoor perfect! Zorg wel dat je al het fruit wat je eet goed wast of haal de schil er desnoods af. Groenten en fruit worden in Nederland bespoten tegen insecten. Die spray is niet goed voor je kindje.

Rauwe melk

Vermijd producten waar rauwe melk in verwerkt zit. We vertelden dit ook in week 5 van de zwangerschap week per week-rubriek. Rauwe melk bevat de bacterie listeria welke gevaarlijk is voor je baby. Drink daarom geen melk die direct van de koe komt (of kaas van de boer) en eet geen zachte kazen of producten waar “au lait cru” op de verpakking staat. Meestal zijn Franse kazen gemaakt van rauwe melk, pas hier dus mee op! Er zijn ook Franse kazen die zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, zoals brie of camembert.

Vlees

Kijk uit met rood vlees zoals filet americain of carpaccio. Rood vlees bevat de parasiet die de infectieziekte “toxoplasmose” veroorzaakt. Wanneer je zwanger bent bestaat er veertig procent kans dat je deze ziekte overdraagt op je kindje. Dit kan leiden tot ernstige oog- of hersenaandoeningen of zelfs een miskraam. Wanneer je trouwens niet zwanger bent en besmet raakt, ondervind je niet of nauwelijks klachten. Je lichaam maakt automatisch antistoffen aan om je te beschermen tegen een volgende infectie.

Pas ook op met orgaanvlees zoals lever of niertjes, dit bevat namelijk teveel vitamine A. Vitamine A is niet goed voor je kindje. Kijk ook uit met lever. Dit bevat ook teveel vitamine A. Lever zit in leverkaas, smeerleverworst en paté. Eet het liefst helemaal geen lever.

Kip en andere vleeswaren mag je naar hartenlust eten. Ook een ei is geen probleem, mits goed gekookt of gebakken zodat het eiwit en de dooier gestold zijn. Let met kip wel extra goed op de hygiëne en zorg dat alle kip en vleeswaren die je eet goed doorbakken zijn. Je kunt je beter niet wagen aan vacuüm verpakte vleeswaren. Ook in deze vleeswaren bevindt zich de bacterie listeria. Wel in mindere mate, dus het is niet zozeer schadelijk. In vacuüm verpakte vis, zoals gerookte zalm, zitten dan wel weer grotere hoeveelheden listeria. Vermijd dit dus, of verhit de vis goed zodat de bacterie wordt vernietigd.

Zoetstoffen

Misschien ben je een thee-mens. Blijf lekker thee drinken, maar pas wel op met zoetstoffen zoals zoetjes of zoetstof in de vorm van poeder. Let op dat je de aanbevolen dagelijkse inname niet overschrijdt. Wanneer je een koffiedrinker bent, drink dan niet teveel koffie. Drie koppen per dag mag nog, maar drink liever niet meer dan dat. Koffie zorgt er namelijk voor dat ijzer moeilijker in het lichaam wordt opgenomen.

Tot slot: slik geen medicijnen zonder vooraf overleg te voeren met je huisarts of verloskundige.

Lees de volgende keer welke lichamelijke inspanningen je beter kunt overslaan gedurende je zwangerschap.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap