Week per week: week 29

Week per week: week 29

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 13-08-2012 om 21:05

Week 29 van de zwangerschap: gezichtsuitdrukkingen met jouw lach of de frons van je partner, jeuk, kleine porties eten, het voorkomen van spataderen en waar komen eigenlijk al die kilo's vandaan?

Lengte van je baby: 36 centimeter
Gewicht van je baby: 1200 gram

Je kindje heeft echt al een eigen willetje en een eigen manier van doen. Er zit ook duidelijke regelmaat in zijn bewegingen, met een echt dag- en nachtritme. De manier waarop hij zich beweegt is nu al heel herkenbaar. Als hij driftig met zijn beetjes trappelt in jouw buik, dan weet je nu al precies hoe dat na de geboorte zal zijn. Je kindje heeft ook al typische gezichtsuitdrukkingen, met jouw lach of de frons van je partner. Om dat zelf te kunnen bepalen moet je nog even wachten tot na de bevalling.

Bij een zwangerschap kom je een aantal kilootjes aan. Dat kan komen doordat je nu iets extra’s snoept omdat die augurken zo aanlokkelijk zijn, maar natuurlijk neemt je baby ook wat gewicht met zich mee! Een gemiddeld kindje weegt bij de geboorte 3400 gram, maar de rest van de kilo’s bestaat uit:

  • Baarmoeder: 1000 gram (ofwel 1 kilo!).
  • Vruchtwater: 600 gram.
  • Placenta en vliezen: 650 gram.
  • Bloed: 1000 gram (1 kilo).
  • Borsten: 800 gram.
  • Zelf kom je ongeveer 3500 gram (3,5 kilo) aan door extra vettoename.
  • En het vocht wat je extra vasthoudt weegt ongeveer 1500 gram (1,5 kilo).


Een nieuw zwangerschapskwaaltje wat je zou kunnen ondervinden is jeuk. Als er iets vervelend is, is het jeuk, maar: probeer zo weinig mogelijk te krabben, want dan lijkt het alleen maar erger te worden. Tevens irriteert het. Je kunt verschillende dingen doen om toch van die jeuk af te komen of het te verlichten. Het beste draag je bijvoorbeeld zoveel mogelijk kleding van katoen in plaats van synthetische stoffen, of je neemt een lauwwarm bad en je droogt jezelf vervolgens zacht deppend af. Je kunt ook bij de huisarts om een koelpasta vragen, deze bevat menthol wat de branderigheid vermindert en je huid verkoelt. Een kompres van yoghurt of kwark werkt ook heerlijk verkoelend. Na de bevalling neemt de jeuk trouwens weer af, maar dat kan soms wel een week of zes duren.

Omdat je kindje uiteraard nog steeds groter wordt, neemt de druk op je maag toe. Neem daarom vaker kleine porties op een dag in plaats van in één keer grote hoeveelheden te eten. Eet zo gezond mogelijk, bijvoorbeeld een volkorentoastje met kiwi. Rare combinatie zul je denken, maar het zit boordevol vitamine C.

Een nieuwe oefening voor deze week is met de bal van je voeten een tennisbal heen en weer rollen. Dat is goed voor de bloedsomloop en helpt spataderen te voorkomen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap