Wakkere kindjes
Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 23-02-2013 om 20:15
Iedereen kent het wel, zeker ouders met een jonge baby: baby’s worden ’s nachts best vaak wakker! Veelal is het van de honger, maar soms ook omdat het kleintje het koud heeft of zich niet lekker voelt. Elke ouder dealt daarmee; gebroken nachten zijn part of the job! Maar: wat als je kindje al wat ouder is en nog steeds vaak wakker wordt ’s nachts? Heb jij net een hele avond uitgetrokken voor het bedritueel en tegen de tijd dat jij onderaan de trap staat wordt ‘ie alweer wakker! En dat blijft vervolgens de hele nacht zo doorgaan. Zeg jij dan maar dag tegen je nachtrust!
Oorzaak
In plaats van je baby constant op te zoeken, opnieuw in te stoppen en proberen te sussen, zou je ook eens na kunnen gaan wat jouw kindje overdag allemaal meemaakt en wat zou kunnen zorgen voor zijn onrustige slaappatroon.
Jouw kindje heeft, net als jijzelf en iedereen, een biologische klok. Die klok vertelt wanneer het etenstijd is, wanneer papa uit het werk komt (en wanneer jouw kindje dus stralend blij is) en wanneer het bedtijd is. Fantastisch! Alleen: die klok moet wel gestart worden. En dat gebeurt niet zolang jij geen routine in de dag brengt. Wanneer jij jouw baby elke dag op een ander tijdstip voedt en naar bed brengt, snapt het er niets van. Geen wonder dus, dat hij op een gegeven moment niet wilt slapen wanneer jij vindt dat het bedtijd is!
Codewoord: routine
Begin daarom met het bouwen aan een vast, dagelijks patroon. Een routine die je elke dag op dezelfde manier uitvoert. Doe dezelfde dingen, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde manier. Zo gaat jouw kleintje vanzelf begrijpen wanneer het wel etenstijd is, wanneer hij kan spelen en wanneer hij naar bed moet. Een dergelijk patroon is bijvoorbeeld: ’s ochtends eerst in bad, daarna voeden en daarna spelen. ’s Avonds eerst voeden, dan een verhaaltje, dan slapen. Je zult merken dat, wanneer jij je een tijdje aan dit patroon houdt, jouw kindje de verschillende stappen vanzelf gaat onthouden.
Samen bezig zijn
Houd je kindje genoeg bezig gedurende de dag. Speel samen. Laat hem nieuwe dingen ontdekken. Ga er samen op uit; naar een vriend(in), naar het park of naar het winkelcentrum. Kleine kinderen zijn dol op het ontdekken van nieuwe dingen. En: van al die indrukken word je moe! Wanneer je overigens merkt dat je het lastig vindt om je kindje op bepaalde momenten bezig te houden, omdat het even niet uitkomt, probeer dan je eigen dagschema eens aan te passen. Doe bijvoorbeeld vanmiddag boodschappen, of strijk vanavond. Je kunt natuurlijk ook samen boodschappen doen. Dan doet jouw kindje gelijk weer nieuwe indrukken op!
Te lang laten slapen
Misschien wil jouw baby ’s nachts niet slapen, omdat hij overdag al genoeg rust heeft gehad. Het is daarom ook belangrijk dat je in de gaten houdt hoe vaak en hoe lang jouw kindje overdag slaapt. Kindjes hoeven namelijk niet zo lang te slapen. Het hangt natuurlijk wel af van de leeftijd van jouw kindje, maar een baby van een paar maanden oud hoeft steeds maar een half uurtje in dromenland rond te hangen. Een pasgeboren baby heeft uiteraard meer slaap nodig. Laat je baby vooral niet slapen zo lang als hij wil, want dan houdt hij geen slaap meer over.
Geef het aanbrengen van een routine even de tijd. Je zult uiteindelijk merken dat jouw kindje het patroon begrijpt en moe is wanneer jij vindt dat het tijd is voor zijn bedje!
Plaats een reactie
Andere artikelen over opvoeding & gedrag
-
Mijn kind heeft schoolangst
Hoe ga je om met een kind dat weigert naar school te gaan.
Mijn kind heeft schoolangst -
Roken op school
Zit jouw kind op het voortgezet onderwijs? Grote kans dat hij hier stoere vrienden heeft gekregen, die hem hebben leren roken. Wees er niet trots op, roken - en meeroken - is namelijk één van de belangrijkste redenen waarom mensen ziek worden of zelfs overlijden. Kinder...
Roken op school -
Baby’s huilen. Soms weet je waarom, en soms ook niet
Wanneer een baby wordt geboren, is het koud. Koud en onbekend. Heel anders dan in die veilige en warme baarmoeder! Het kindje zuigt voor de eerste keer in zijn leven een teugje lucht in de longetjes en… zet het op een huilen! Als een baby na de geboorte nog niet direct ...
Baby’s huilen. Soms weet je waarom, en soms ook niet