Broertjes en zusjes, altijd ruzie

Broertjes en zusjes, altijd ruzie Foto: *clairity*

Artikel door: carolina
Geplaatst op: 28-03-2011 om 21:51

Prijs je gelukkig wanneer je kinderen nooit vechten in huis en de beste maatjes zijn met hun broertjes en zusjes. Voor veel ouders is dit een droombeeld en het sussen van ruzies dagelijkse kost. Het is niet altijd gemakkelijk en zeker frustrerend wanneer ruzies de rust in je huis verstoren. Niets is vermoeiender dan kinderen die elkaar steeds in de haren vliegen uit elkaar te houden. Je rol als ouder en opvoeder is simpeler dan je denkt, bemoei je er zo min mogelijk mee.

Waarom vechten broertjes en zusjes?

Jaloezie en het grote gevecht om de aandacht van de ouders zijn vaak de aanleiding. Ieder kind vindt wel eens dat een broertje of zusje wordt voorgetrokken en dat kan zo simpel zijn als ‘laat hem nou eerst naar het toilet gaan’. Maar er is vaak wel meer aan de hand. Ben je niet in het bezit van alleen een meerling dan heb je te maken met behoeften van kinderen met verschillende leeftijden. Het is toch om razend van te worden dat je babybroertje je net gebouwde duplo-toren omwerpt en niet één keer! Een peuter vragen geduld te hebben met zijn babybroertje is vaak teveel gevraagd, net zo goed als het moeilijk is voor je puberdochter om geduld te hebben met  je zoon van tien. Je tienerzoon vindt z’n zus alleen maar lastig en ze mag ook nog eens een uur later naar bed. Naast dat de verschillende leeftijden moeilijkheden en ruzies op kunnen leveren hebben de kinderen ook nog een eigen temperament. Het ene kind is gemakkelijker en meegaander dan het andere. Sommige kinderen zijn nu eenmaal sneller op hun teentjes getrapt en zullen eerder het gevecht aangaan. Hoe los jij het op? Wat kinderen zien doen ze vaak na. Sla jij met deuren om je gelijk te halen, dan moet je er niet verbaasd over zijn dat je tienerzoon de schuurdeur bijna uit zijn hengsels trekt. Wanneer jij luidkeels probeert een ruzie op te lossen zullen je kinderen ook geneigd zijn zo hun ruzies op te lossen. Kinderen kunnen het best van hun ouders leren hoe ze ruzies en ergernissen oplossen op een respectvolle manier. 

Wat te doen wanneer broertjes en zusjes vechten?

Kies geen partij! Hoe moeilijk dit misschien ook is, je weet misschien ongeveer wie begonnen is maar wanneer je partij kiest weet je zeker dat dit de aanleiding zal zijn voor het volgende gevecht. Je weet het overigens nooit echt zeker want de meeste beginnen ergens waar jij het net niet kunt zien (je grijpt natuurlijk wel in wanneer er gewonden dreigen te vallen). Kinderen moeten leren om discussies te voeren en om ruzies uit te praten zonder dat daarbij gescholden en gemept wordt. Dit wil je ze het liefst leren in een veilige omgeving. Daarvoor moet kinderen regels leren in hun omgang met anderen. De eerste is dat lichamelijk geweld niets oplost en schelden wel pijn doet. Wanneer ze er zelf niet uitkomen kun je helpen. Soms haal je ze uit elkaar en geef je iedereen (inclusief jezelf) een adempauze. Daarna zijn ze of het gevecht (en de reden ervoor) vergeten of ze willen hun kant van het verhaal kwijt. Dat mag. Iedereen heeft het recht om even te klagen en boos te zijn. Probeer daarna samen een oplossing te bedenken. Je zult soms versteld staan van de creativiteit van je kinderen. Vergeet daarbij niet dat het ene kind taalvaardiger is dan het andere en beter in staat is zijn argumenten naar voren te brengen. Eén van onze kinderen is grandioos in dergelijke pleidooien. Een ruzie is meestal opgelost wanneer de kinderen in ieder geval het idee hebben dat ze er allemaal beter van zijn geworden, win-win noemen volwassenen dit.

Ruzies voorkomen?

Nee, behalve wanneer je engeltjes in huis hebt en de meeste van ons hebben schatten in huis die zo af en toe hun Groot Gelijk moeten halen. Tel je zegeningen wanneer je kinderen nooit in gevecht raken. Voor alle andere ploeterende en soms twijfelende ouders, er zijn wel enkele richtlijnen om de strubbelingen zoveel mogelijk te vermijden. Geef duidelijke grenzen aan met betrekking tot scheldwoorden en/of daadwerkelijk slaags raken. Wanneer kinderen alleen hun gelijk proberen te halen door schelden en slaan lossen ze niets op en raken steeds meer in de problemen. Je wilt ze juist leren dat ze zonder al dit geweld ook hun gezamenlijke moeilijkheden op kunnen lossen. Hoewel je misschien denkt dat jouw kinderen dit niet kunnen, ze zouden je nog wel eens versteld doen staan. Vooral heel jonge kinderen vinden dit wel moeilijk omdat hun leeftijd nu eenmaal bepaalt dat vooral gericht zijn op zichzelf. Kinderen op de lagere school zijn al beter in onderhandelen en kunnen zelfs een compromis sluiten zonder hulp.

Iedereen een eigen plek in huis. Zeker wanneer je kinderen de tienerleeftijd bereiken hebben ze grote behoefte aan een eigen plek, aan privacy. Maar ook je peuter wil graag een plek om te kleuren en het liefst daar waar het babyzusje niet aan het papier gaat trekken.

Altijd samen is niet nodig. Maak tijd voor ieder kind alleen. Dat betekent echt niet dat je een hele dag samen iets ‘leuks’ moet gaan doen, maar respecteer dat je kinderen niet gelijk zijn en dat het ene kind graag met de bossen in trekt terwijl het andere ervan gruwt. Geen reden om niet te gaan, wel om dit niet met het hele gezin te doen maar met het kind dat graag met je meegaat.
Omdat veel ruzies ontstaan uit jaloezie vergelijk je kinderen niet met elkaar of is de een het voorbeeld voor de ander. “Kijk je broer eens lief spelen, probeer jij dat nou ook eens”, wanneer jij je omdraait is de eerste gemene blik al uitgewisseld. Laat kinderen zo min mogelijk op elkaar passen. Maar hier speelt leeftijd wel een rol. Een puber kan best even op z’n broertje van zes passen maar peuters, kleuters en heel veel kinderen onder de tien kunnen dit niet. Voor je het weet voelt een kind zich geroepen opvoedkundige taken op zich te nemen. 

Soms ben ik zo boos!

Ruzies zijn heel normaal en ze oplossen ook. Kinderen kunnen dat leren maar niet wanneer ze razend van woede tegenover elkaar staan. Probeer samen om oplossingen te bedenken op een rustig moment. Wat doe je wanneer je heel boos op elkaar bent? Wanneer loop je gewoon weg en wat kun je bedenken om een ruzie te vermijden? Er zijn ouders die een beloningssysteem gebruiken. Het kan vrij simpel, iedere dag zonder ruzie levert iets op van geld tot een kwartier langer opblijven of (in een soort spaarsysteem) een dagje naar pretpark.

Tenslotte, het zijn onze kinderen en dat ze elkaar in de haren vliegen (en soms vaak) zegt niets over hun persoonlijkheid en dat ze op zullen groeien als onaardige en akelige volwassenen. Dat je tienerdochter je jongste een duw geeft zegt niets over haar, maar over haar leeftijd. Wanneer je peuter vraagt wanneer die stomme baby weer vertrekt betekent dit niet dat hij een hekel heeft aan zijn zusje, maar soms wordt het zelfs een meegaande peuter teveel. Gelukkig hebben onze kinderen begripvolle ouders die zelf ook broertjes en zusjes hebben.

  • usericon

    Ik en mijn broer hebben altijd ruzie, kun je dat als ouder niet oplossen ofzo

  • usericon

    Heel mooi artikel. Mijn 2 zoontjes (6 en 8) zijn goede vriendjes maar hebben periodes dat ze wekenlang veel ruzie maken (10x per dag). De tips die ik uit dit verhaal haal zijn A) laat ze het zelf uitzoeken, en B) spreek een beloning af voor iedere ruzie vrije dag..

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag