Een tweede kind
Artikel door: carolina
Geplaatst op: 30-03-2011 om 22:02
Een kind erbij, wanneer en hoe vertel je het je eerste en hoe leer je hem of haar om te gaan met het nieuwe broertje of zusje.
Een tweede kind: hoe vertel ik het mijn eerste?
Blij met de zwangerschap van je tweede kindje wil je het onmiddellijk de hele wereld vertellen, ook je eerste kind. Wanneer vertel je een peuter dat zijn gezellige overzichtelijke wereld gaat veranderen? Veel ouders denken dat een peuter vooral jaloers zal zijn op de jongste, maar dit valt vaak mee. Veel peuters vinden baby’s leuk en zijn meer geïnteresseerd in de dikke buik van mama dan in de gezinsuitbreiding.
Wanneer vertel ik het?
Dit ligt volledig aan de leeftijd van je kind. Een dreumes of een peuter heeft nog weinig tijdsbesef. Over acht maanden of zes maanden zegt ze niets. Veel ouders vertellen het jonge kinderen pas wanneer de veranderingen duidelijk zichtbaar worden. Mama’s buik wordt dikker of er moeten plannen worden gemaakt voor een kleine verbouwing. Toch hebben ook jonge kinderen soms wel door dat er iets aan de hand is. Peuters met weinig tijdsbesef kun je helpen met een klein geheugensteuntje, na Sinterklaas of na de zomervakantie. Veel peuters lijken in eerste instantie weinig moeite te hebben met de mededeling. Mama’s groeiende buik is wel interessant, maar dat daar een baby in groeit is moeilijk te begrijpen.
Grote veranderingen maar in kleine stappen
Een nieuwe baby betekent ook vaak dat de eerste een grotere kamer krijgt, een groter bed, eindelijk een ‘grote’ stoel aan tafel. Veranderingen die reuze spannend zijn en zeker opwindender dan het krijgen van een broertje of zusje. Het is handig om de wieg van de oudste te gebruiken voor de baby, maar doe het heel vroeg. Een peuter mag nooit het gevoel krijgen dat hij ‘plaats moet maken’ voor de nieuwe baby. Het beste is om al deze spannende gebeurtenissen niet te verbinden aan de baby. Je krijgt een nieuwe kamer omdat je al zo groot bent en een super groot bed omdat je uit je wieg bent gegroeid. Sommige ouders zetten de wieg pas weer in elkaar in de laatste weken van de zwangerschap.
Oefenen in grote broer zijn
‘Let op.’ ‘Doe voorzichtig.’ ‘Heel zachtjes hè.’ ‘Niet doen, kijk uit voor de oogjes.’ Lastig hoor, wanneer je nog amper je fijne motoriek hebt ontwikkeld word je geacht om te kunnen gaan met een baby die breekbaar lijkt! Wanneer peuters veel baby’s tegenkomen in hun leventje zijn ze vaak wel aan de verzorging van een baby gewend en dat je wel een héél klein beetje voorzichtig moet zijn. Heb je dit geluk niet, dan zou je kunnen oefenen met een levensechte pop. Het heeft zijn voordelen. Je peuter leert hoe je het beste met een baby om kunt gaan, wordt hierdoor zelfverzekerder en later wanneer de baby er daadwerkelijk is, minder vaak gewaarschuwd.
Helpen is ook leuk
Laat je oudste helpen met alle voorbereidingen. Samen kun je kleertjes kopen, de wieg opmaken of een schilderij maken voor de babykamer. Zo wordt de verandering steeds reëler, want jij bent misschien vol van de komst van je nieuwe baby, je peuter is dat echt niet. Verjaardagsfeestje, de kinderboerderij, nieuwe vriendjes en naar de speeltuin zijn net zo interessant.
Zorg dat hij ook weet dat de komst van de baby ook betekent dat mama even in bed ligt, niet ziek is maar een beetje moe. Dat anderen hem helpen met het eten en drinken, dat er hulp in huis komt en dat er heel veel visite komt om hem te feliciteren met zijn nieuwe broertje of zusje.
Daar is je zusje of broertje!
Veel peuters zijn uitermate geïnteresseerd in baby’s. Dan bevalt mama in het ziekenhuis, eindelijk mag hij dan zijn broertje of zusje zien en ineens lijkt alle interesse weg! Alle rumoer in een ziekenhuis is heel imponerend en een kleine baby in een wiegje iets minder. Ben je thuis bevallen, neem dan ook even de tijd om de baby te introduceren. Onmiddellijk bezoek is leuk, maar belangrijker is dat je peuter de baby even kan bekijken.
Visite maar niet voor jou!
Betrek je peuter altijd bij de kraamvisite, laat hem desnoods de deur steeds openen. De meest ervaren kraambezoekers nemen twee cadeautjes mee. Wanneer je een kraammand hebt gekregen waarin geen cadeautjes voor je oudste zitten dan mag deze wel alle pakjes openen! Daarnaast heeft de baby natuurlijk ook een cadeautje meegenomen voor z’n grote broer. Maak in de eerste week ook even tijd voor de oudste. Wanneer je nog niet de energie hebt om een kleine wandeling te maken naar de speeltuin lees je een verhaal voor of kijken jullie samen naar een filmpje op tv.
Zo, nu kan ie weer weg!
Iedere peuter reageert anders op de gezinsuitbreiding. De een heeft er meer moeite mee en wil heel graag weer terug naar z’n oude vertrouwde wereldje. Sommigen willen ineens weer uit een fles drinken of slapen weer met een speen terwijl je ze daar (eindelijk) vanaf had. Dit laatste gaat vanzelf over. Uit een fles drinken is misschien een dag leuk maar daarna niet meer. Je peuter zal misschien aan de kraamvisite vragen of ze belangstelling hebben voor een baby (om mee te nemen dan). Wanneer je voldoende tijd weet te maken voor je kind verdwijnt alle onrust vanzelf.
Plaats een reactie
Andere artikelen over opvoeding & gezin
-
Het energieverbruik van jouw kind
Jouw kind en een duurzame wereld
Het energieverbruik van jouw kind -
Kinderen en huisdieren
Jonge kinderen en hun omgang met hond of kat
Kinderen en huisdieren -
Kies een naam
Ze zeggen wel eens: ‘what is in a name?’. Nou: alles eigenlijk! Het kiezen van een naam staat bovenaan het prioriteitenlijstje van ouders in wording. Meestal slaan zij er een namenboekje op na, ze kijken in de namen-top-zoveel-van-dat-jaar, of ze horen gewoon een leuke...
Kies een naam