Kies een naam
Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 06-03-2013 om 19:23
Ze zeggen wel eens: ‘what is in a name?’. Nou: alles eigenlijk! Het kiezen van een naam staat bovenaan het prioriteitenlijstje van ouders in wording. Meestal slaan zij er een namenboekje op na, ze kijken in de namen-top-zoveel-van-dat-jaar, of ze horen gewoon een leuke naam op tv.
Maar: voor jij besluit met welke naam jouw koter de rest van zijn leven door het leven gaat, houd dan even rekening met wat zaken. Kies bijvoorbeeld een naam waar zowel jij als je partner achter staat. Zodat je de naam allebei met trots kunt presenteren op het geboortekaartje. Wanneer je nog twijfelt tussen een paar namen, schrijf ze dan op en spreek ze uit. Vind je de namen allemaal nog even leuk als je ze een week lang, dag in dag uit, hardop hebt gezegd en hebt opgeschreven? Waarschijnlijk niet.
Als jullie juist moeite hebben met het selecteren van één favoriete naam op jullie lijstje, dan kan het helpen om de betekenis er achter op te zoeken. Elke naam heeft namelijk een betekenis. Wellicht hebben negen van de tien namen op jullie notitieblaadje een betekenis die jullie niet zo leuk vinden. Nou: dan is de keuze een stuk minder moeilijk!
Let bij een namenselectie overigens ook vooral op de combinatie met de achternaam. Je wilt toch niet dat jouw kind zijn hele leven als elastiekje door het leven gaat (zoals Ellis Tieken), of dat mensen denken dat ze een pizzabezorger aan de lijn hebben (Piet Saman)?. Daarnaast kan een naam bij een vijfjarige heel anders klinken dan wanneer hij of zij vijftig is. Kijk trouwens ook even naar de initialen. Paulus Eduard Nelen wordt P.E.N. en Anna Maria Egberta Nouwen wordt A.M.E.N. Vindt jouw kind dat wel leuk?
Ja. Maan. De tijd waarin alleen beroemdheden ermee wegkwamen om hun kind Apple of Lourdes te noemen is voorbij. De buurvrouw op de hoek noemt haar kind nu zonder problemen Spijker en jouw collega is pas bevallen van Hok. Het kan gewoon! Dat neemt overigens niet weg dat wij het niet warm krijgen van een ouderwetse Jan of een lieve Lisa!
Toch vindt iedere ouder het leuk een unieke, speciale naam voor hun kind te verzinnen. Maar niet ordinair, uiteraard. Lees onderstaande tips eens door. Wie weet kom jij tot nieuwe inzichten en heb jij binnen mum van tijd een prachtige naam voor jouw kind!
- Kijk eens wat jouw letters en die van je partner samen kunnen vormen. Nick Schilder (jep, die van Nick en Simon) is getrouwd met Kirsten en zij noemden hun dochtertje Nikki. Leuk!
- Je kunt kiezen voor een traditionele naam in uitspraak, maar dan op een andere manier geschreven. Bijvoorbeeld Sofie in plaats van Sophie of Thom in plaats van Tom.
- Uiteraard kun je ook een traditionele naam “normaal” schrijven, maar heel anders uitspreken.
- Je kunt de geschiedenisboeken induiken en je kind naar een historische held vernomen. ‘Hercules, kom je eten!’. Zoiets wordt het dan.
- Je kunt ook je familiegeschiedenis induiken. Misschien had jouw achter- achter- oma wel een mooie naam. Het kan erg speciaal zijn om je kind naar een ver familielid te vernoemen.
- Ben je een natuurliefhebber? De natuur bezit vele elementen. Er worden genoeg “natuurkinderen” geboren: Vlinder, Bloem, Sterre.
- Houd je van reizen? Of is jouw kind in een speciaal land verwekt? Victoria Beckham deed het al voor met haar zoon Brooklyn.
- Check de hitlijsten even. Wie weet is Britney de naam die jij zoekt, of ben jij weg van Roel (VanVelzen). Is de naam alleen nog steeds zo leuk als de ster niet meer zo populair is?
- Bedenk eens een buitenlandse variant op een gewone naam. Jan wordt bijvoorbeeld John en Peter verandert in Pedro.
- Kies een koosnaam als voornaam. In plaats van jouw dochter Angela te noemen, kun je ook kiezen voor Angie. Of Suze in plaats van Suzanne. Vraag je echter wel af of die naam ook nog bij jouw kind past als hij de rol van manager van een groot, internationaal bedrijf ambieert.
- Fluister de naam en schreeuw de naam uit. Vaak geeft dat een wereld van verschil en klinkt die ene naam ineens niet meer zo leuk.
Tot slot: wat voor naam jij je kind ook wil geven, let op met de naam. Het kan zijn dat jij van iedereen credits krijgt voor je originaliteit, maar wellicht is jouw kind helemaal niet blij mee met jouw creatieve uitspatting!
Heeft een ambtenaar van de burgerlijke stand ook wat te zeggen over de naam van jouw kind? Jazeker. Lees het hier in welke voornaam geef ik mijn kind?
Plaats een reactie
Andere artikelen over opvoeding & gezin
-
Het energieverbruik van jouw kind
Jouw kind en een duurzame wereld
Het energieverbruik van jouw kind -
Kinderen en huisdieren
Jonge kinderen en hun omgang met hond of kat
Kinderen en huisdieren -
Reisdocumenten voor je kind
Vanaf 26 juni 2012 moet elk kind in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Waar een kind eerder nog bijgeschreven mocht staan op het paspoort van papa of mama mag dat vanaf 26 juni 2012 niet meer. Hoe dat werkt lees je hieronder.
Reisdocumenten voor je kind