Typeles

Typeles Foto: Wesley Fryer

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 18-05-2012 om 20:47

Anno 2012 werken veel mensen met een computer. Niet alleen in het bedrijfsleven of voor de fun, ook schoolgaande kinderen werken steeds vaker met de computer. Dat sterke staaltje techniek bestaande uit een toetsenbord en beeldscherm is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het fijne is dat de harde toetsen van een typemachine zijn vervangen door simpele toetsjes waar je met je vingers overheen vliegt. Makkelijk! Maar: dat vliegen gaat het beste als je de toetsen uit je hoofd kent en ze (al dan niet blind) kunt intikken. Hoe leer je dit, en vanaf welke leeftijd is een kind geschikt om op typeles te gaan?

Beginnen met typeles

Bij typeles, ofwel toetsenbordvaardigheid, leer je met tien vingers blind typen. Dat kan erg handig zijn om later werkstukken of presentaties voor school uit te werken, maar ook later in het bedrijfsleven heeft je kind er profijt van. Sommige kinderen beginnen met typeles als ze zeven of acht jaar zijn, maar dit kan nog wat aan de vroege kant zijn. Een kind heeft op die leeftijd net leren lezen en schrijven en het kan daardoor beter zijn om een kind eerst genoeg te laten schrijven met pen en papier. Meestal begint een kind dan ook als hij tussen de negen en twaalf jaar oud is met typeles.

De letters F en J

Een gemiddelde typeles bestaat uit tien lessen. In de eerste lessen leert een kind voor het eerst werken met een toetsenbord. Waarschijnlijk heeft jouw kindje thuis al eens wat kleins getypt, maar heeft het zich afgevraagd wat (in dit geval bij een QWERTY-toetsenbord) die liggende streepjes op de F en de J betekenen. Een van de eerste onderdelen bij typeles is daarom de vingerzetting. De F en de J zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de basispositie van de vingers, waaruit je vervolgens leert een toetsenbord blind te bedienen. Naast de vingerzetting leert een kind door veel oefenen de letter- en cijfertoetsen feilloos te vinden. Als die toetsen onder de knie zijn, wordt overgegaan naar de hoofdletters en leestekens.

Elke fase van de typeles wordt geoefend met snelheidsoefeningen, opdrachten tijdens de les en huiswerkopdrachten. De opdrachten kunnen bestaan uit het uitwerken van een brief of rapportage. Bij elke nieuwe les moet een kind het gemaakte huiswerk meenemen, wat de leraar controleert.

Typediploma

Aan het eind van de lesperiode krijgt je kind een examen. Om mee te kunnen doen aan een examen, moet een kind minimaal honderd aanslagen per minuut kunnen halen en alle huiswerkopdrachten goed beheersen.

Typeles klinkt simpel. Een paar opdrachten in de les maken en een paar opdrachten thuis oefenen. Het is echter belangrijk om vaak te oefenen en vooral blind te typen. Een kind moet gemiddeld één uur per dag oefenen om het toetsenbord goed onder de knie te krijgen. Motivatie van papa en mama is hierbij erg belangrijk. Moedig jouw kind aan, het moet plezier hebben in de typeles en het typen en het uitdagend vinden. En wat zal het later trots zijn op zijn typediploma!

  • usericon

    Voor scholen (en ouders) die een typecursus voor kinderen zoeken bestaat een speciale website. Op die site wordt geen voorkeur uitgesproken voor één bepaalde typemethode, maar worden criteria aangereikt die onderwijsteams en ouders in staat stellen cursussen blindtypen voor kinderen te vergelijken en een verantwoorde keuze te maken uit het grote aanbod. Zie http://www.typelesvoorkids.nl

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over school & leren

  • Tweetalig onderwijs op basisscholen

    Tweetalig onderwijs op basisscholen

    Dit jaar op 12 basisscholen als proef.
    Tweetalig onderwijs op basisscholen

  • Leerplicht

    Leerplicht

    Elk kind dat in Nederland woont en tussen de vijf en zestien jaar oud is, is leerplichtig. Dit geldt ook voor nieuwkomers, kinderen die in Nederland wonen maar in een grensstreek naar school gaan voor en kinderen met een andere nationaliteit.
    Leerplicht

  • Leren lezen

    Leren lezen

    Al vanaf het moment dat je kind in groep 1 zit zal het beginnen met het herkennen van vormen van letters en woordjes. Het echt leren lezen begint echter pas vanaf groep 3. Dit proces waarin een kind leert lezen heet het aanvankelijk lezen.
    Leren lezen