Gezond eten, waarom doen we dat niet gewoon
Blogpost door: kikforkids
Geplaatst op: 14-06-2011 om 20:24
Ik wist heel goed wat gezond was en toch ging het op een gegeven moment niet zoals ik wilde. We aten te vaak ongezond naar mijn smaak en regelmatig voelde ik me daar schuldig over. Ook om mij heen hoorde ik vriendinnen klagen over deze dingen. Waar is het eigenlijk fout gegaan?
Toen onze oudste dochter een paar maanden was en ze haar eerste vaste hapjes mocht nemen kon het voor mij niet gezond genoeg zijn. Ik weet nog precies wat het was trouwens: biologische worteltjes. Tot een papje vermalen met de splinternieuwe blender speciaal voor dat doel gekocht. Er volgden nog heel wat verantwoorde biologische en vooral zelf gemaakte hapjes die zouden bijdragen aan de optimale gezondheid van mijn kind. Ik was anti toevoegingen en vond de gedachten aan ‘vergiftiging’ van mijn meisje met toevoegingen als kleur, smaak en geurstoffen onverdraaglijk.
Nog geen jaar later was deze iets wat fundamentalistische visie verandert in: als ze maar wát eet, want mijn kleine meid bleek een keiharde tante wat eten betreft: alles wat gezond is… bah!
Wat eerst ondenkbaar was kwam regelmatig op tafel : wittebrood, chocoladepasta en andere zooi. Mijn biologische groenten abonnement bij de gezondheidswinkel werd opgezegd en regelmatig kwamen er spullen op tafel die de toets der verantwoorde voeding niet kan doorstaan.
Ook bij vriendinnen bespiedde ik deze trent: van biologische hap naar kant en klare of fastfood maaltijd. Hoe is dat zo gekomen?
Soms blijken kinderen te beschikken over een stevig eigen willetje. Zo was mijn meisje niet snel van haar eigen zinnetje liet afbrengen. Onze andere kinderen (jongens) waren wat dat betreft wat gemakkelijker maar toen had ik al geen tijd meer om de babyhapjes zelf te maken.
We kregen al snel te maken met de invloeden van de buitenwereld. Bij oma’s en opa’s b.v leerden onze kinderen snoepen. Op een gegeven moment gaven we het gewoon op om nog langer verzet daar tegen te plegen.
De marketing geeft miljoenen euro’s per jaar uit in de strijd om ons ouders overstag te laten gaan en toch maar die koekjes of dat leuke pak cornflakes te kopen. Een ongelijke strijd, vind ik, die gevoerd wordt met veel geld, psychologen en deskundigen die heel goed weten waar onze zwakke plekken te vinden zijn.
Op deze laatste belangrijke factor ga ik wat dieper in. Hoe groot deze invloed is en kan uitpakken tot een ongezond eetpatroon wordt omschreven in ‘Het fastfoodparadijs’ (schlosser). De fastfood marketing heeft zich in Amerika vooral gericht op kinderen. Handig natuurlijk want deze kids nemen als ze zijn opgegroeid hun kinderen ook weer mee naar de fastfoodrestaurants. Je dacht dat het aardig was van McDonalds om een speeltuintje en ballenbak bij het restaurant neer te zetten want je kind speelt er zo leuk? Nou, geloof me dat is uitgekiende marketingstrategie. Je vind het zo verantwoord dat er worteltjes en fruit wordt geserveerd bij het happy meal want dan hebben ze in ieder geval wat vitamientjes binnen? Dat zou nooit gebeuren als we daar als ouders niet gevoelig voor zouden zijn.
In het Amerikaanse onderwijs doet de invloed van fastfoodketens zich trouwens meer en meer gelden. Zo heeft Coca Cola op sommige scholen samenwerkingscontracten waarin zij toestemming geven aan leerlingen in de klaslokalen Cola te drinken en waarin verlangt word dat binnen de school actief reclame gemaakt wordt voor Coca Cola. Nog een ‘vervanmijnbedshow’ ? Nee hoor, want hoewel ik nog geen fastfoodbedrijven op de scholen waarop ik les geef heb gesignaleerd, merk ik wel dat de laatste 10 jaar de commercie de weg naar ons gevonden heeft. Zo ontvang ik regelmatig informatie over gratis onderwijs pakketten, vol met leuke en mooie materialen. Ondertussen sta je dan wel voor de kinderen reclame te maken voor een product en dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn van het onderwijs.
Als we niet, zoals in Amerika gebeurt, massaal overstag willen gaan voor een ongezonde leefstijl en balans willen houden zullen we toch met de marketing druk moeten omgaan.
Een paar tips:
- Eet in principe gezond basis voedsel waarvan je alle ingrediënten kent. Zie al het andere als een extraatje.
- Eet daar genoeg van! Veel mensen bezwijken voor junkfood omdat ze honger hebben. Ze eten niet genoeg gezond basis voedsel. Op www.voedingscentrum.nl vind je precies wat je p.d. nodig hebt.
- Accepteer dat patat en pizza zo nu en dan op het menu staan. Helemaal verbannen is niet nodig en overdreven. Bij ons thuis hebben we de regel dat we max. 1x per maand ‘fast food’ eten en dat werkt!
- Probeer kinderen te beschermen tegen reclame en let erop dat er niet te lang tv wordt gekeken. Ook in programma’s wordt vaak (verborgen) geadverteerd.
- Leer kinderen over de werking van reclame. Praat over reclame en geef inzicht over waarom een reclame zo aantrekt.
- Kinderen zijn gevoelig voor kleurtjes en uitstraling. Geef daar alternatieve voor: Parasolletje op het schaaltje met fruit, rietjes met franjes in de smootie of leuke stickers bij de broccoli. www.keetsmakelijk.nl heeft hele leuke ideetjes hiervoor. Ook volwassenen zijn gevoelig voor een mooie maaltijd. (denk aan een leuk gedekte tafel en een maaltijd die mooi ‘kleurt’.
- Beperk snoep en snacks tot max. 2 per dag. Spreek hiervoor vaste tijden en hoeveelheden voor af. Op www.voedingswijzer.nl vind je een lijst met verantwoorde snacks. Geef deze lijst ook aan oma’s en opa’s.
- Plan een tussendoortje voor fruit in. Geef je kind b.v fruit mee voor op school.
Geef het goede voorbeeld aan je kinderen. Als je zelf s’avonds een zak chips leeg eet ben je niet langer geloof waardig.
Laat je inspireren door de fastfoodmarketing en laat happy nis een belangrijke ‘marketingtruc’ bij jou aan tafel worden. Lach, maak grapjes zet bloemen op tafel en nodig vriendjes uit. Echt het werkt!
Plaats een reactie
Andere columns van kikforkids
-
Pleidooi voor gezonde traktaties
Vorige week waren er veel jarige kinderen op school. Altijd heel leuk en gezellig als kinderen langs komen met een verjaardagskaart en iets lekkers. Maar, omdat ik een probleem heb wat waarschijnlijk meer mensen zullen herkennen (iets te veel ronding...
Pleidooi voor gezonde traktaties
Op 20-06-2011 om 09:13
Goed stukje, helemaal mee eens natuurlijk.
*reclame verwijderd door moderator*
Groeten van de Keet Crew!